Twitter Facebook

Documentaire serie We doen het zelf wel

Stuur dit artikel naar een vriend

Vul onderstaand formulier in om artikel: Documentaire serie We doen het zelf wel door te sturen naar een vriend.

Documentaireserie van Anneloor van Heemstra en Susan Koenen

Zes afleveringen vanaf zondag 5 februari 2017 om 16.20 uur op NPO 2

In alle delen van het land nemen enthousiaste burgers het heft in handen. Met ups en downs voeren zij een vaak radicaal plan uit om hun eigen toekomst en die van hun dorp of stad vorm te geven. Anneloor van Heemstra en Susan Koenen volgen verschillende van deze initiatieven, waarbij inwoners niet afwachten, maar het voortouw nemen.

 

De participatiesamenleving: hét credo in 2013 van het kabinet-Rutte. Was het een mooi woord voor kille bezuinigingen, die de verzorgingsmaatschappij om zeep hielpen? Of heeft het kabinet de tijdgeest goed aangevoeld? In de aanloop naar de verkiezingen maakt Human de balans op met We doen het zelf wel.

 

Zondag 5 februari 2017, 16.20-16.50 uur op NPO 2

Scharrelondernemen in Breda
Iedereen is altijd wel érgens goed in en kan daar misschien geld mee verdienen. Ook mensen in de bijstand zonder uitzicht op een baan. Dat is de stellige overtuiging van Erna Smeekens uit Breda. Voor hen bedacht zij een constructie waarin ze als ‘scharrelondernemers’ mogen bijverdienen: 'De Vrije Uitloop'. “Het is zo belangrijk weer te ervaren wat je te bieden hebt.”


Zondag 12 februari 2017, 16.20-16.50 uur op NPO 2
Bouwen in Boekel
Na de geboorte van hun zoontje, acht jaar geleden, besluiten Ad Vlems en Monique Vissers om hun leven radicaal om te gooien. Ze verruilen hun huis in Tilburg voor een container op een braakliggend terrein in Boekel. Hier moet een duurzaam ecodorp verrijzen.


Zondag 19 februari 2017, 16.20-16.50 uur op NPO 2
Kloosterburen – Van krimpdorp tot AA-locatie
Toen in het Groningse Kloosterburen de ene na de andere voorziening werd opgedoekt, nam kunstenares Anne Hilderink het voortouw om hier iets tegen te doen. Nu is het krimpdorp volgens haar een ‘AA-locatie in wording’.


Zondag 26 februari 2017, 16.20-16.50 uur op NPO 2
De buddies van Arnhem
Arnhemse burgers vinden dat de vluchtelingen die in de koepelgevangenis zijn gehuisvest meer begeleiding verdienen dan de overheid hen biedt. Ze zetten een buddyproject op om vriendschappen te creëren tussen vluchtelingen en Arnhemmers.


Zondag 5 maart2017, 16.20-16.50 uur op NPO 2
Huis van Carnisse
In 'Huis van Carnisse', een Rotterdams wijkcentrum in zelfbeheer, organiseren buurtbewoners met hart en ziel activiteiten voor de wijk. De drijvende kracht gaat zwaar gebukt onder de vele verantwoordelijkheden die ze als coördinator van het wijkcentrum heeft naast haar drukke baan. Ook de financiën zijn een voortdurende bron van zorg. Lukt het om vol te houden en de achterstandswijk nieuw leven in te blazen?


Zondag 12 maart 2017, 16.20-16.50 uur op NPO 2
De laatste dokter van America
De enige huisarts van het Limburgse America gaat binnenkort met pensioen. Hij wil het dorp echter niet zonder dokter achterlaten. Vrijwilligers uit het dorp zetten zich in voor de bouw van een 'Laefhoes', een centrum dat moet voorzien in voldoende zorgaanbod.

Meer weten? Hier vind je meer info.