Twitter Facebook

Vrijwilliger in het zonnetje!

Stuur dit artikel naar een vriend

Vul onderstaand formulier in om artikel: Vrijwilliger in het zonnetje! door te sturen naar een vriend.

 

Mijn naam is Asha Ibrahim en ik woon samen met mijn twee kinderen in Gorredijk. Ik ben in 2002 vanuit Somalië in Nederland komen wonen. Sinds 2012 ben ik vrijwilliger bij “Samen op stap” in Gorredijk.

 


 

Wat is “Samen  op Stap”?
“Samen op Stap” is een onderdeel van  “Opstapje” een spel- en leerprogramma voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Met behulp van speelgoed en speciaal ontwikkelde werkbladen en prentenboeken spelen ouder en kind thuis met elkaar. Hierdoor krijgt het kind de kennis en vaardigheden die hij of zij nodig heeft voor een goede start in het basisonderwijs. Ook zijn er regelmatig groepsbijeenkomsten “Samen op Stap” waarbij met elkaar gesproken wordt over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen.


Wat doen we bij “Samen op Stap?”
In een gezellige en ongedwongen sfeer kunnen ouders elkaar ontmoeten bij “Samen op Stap” terwijl de kinderen (tot 4 jaar) fijn samen spelen. De “Samen op Stap” bijeenkomst is iedere woensdagochtend van 9.00-11.30 uur in “De Skâns” in Gorredijk. De kinderen kunnen  creatief bezig zijn, spelletjes spelen, gezamenlijk kringspelletjes doen enz. Samen spelen, leren en ontdekken is belangrijk.  Want kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs. Ouders kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen, contacten leggen etc. Iedere eerste woensdagochtend van de maand  organiseren we een thema-ochtend voor en met ouders. We vragen  aan ouders rondom welk thema we een activiteit gaan organiseren. Voorbeelden hiervan zijn “muziek met peuters”, “peutergym” en “kinder-EHBO” enz. Ik help iedere woensdagochtend als vrijwilliger mee. Ik zet koffie, schenk koffie, praat met ouders en kinderen. Ik help kinderen bij het knutselen, spelletjes doen enz. Samen met collega’s zet ik de zaal klaar en ruimen we gezamenlijk op. Het is voor mij altijd een leuke, leerzame en gezellige ochtend! Ik doe het met heel veel plezier.

 

Waarom ik vrijwilliger ben bij “Samen  op Stap”
Na een aantal jaren in verschillende AZC’s te hebben gewoond, kreeg ik in 2006 een huis toegewezen in Gorredijk. De eerste jaren ben ik thuis geweest bij de kinderen omdat ze nog klein waren.  Toen de kinderen eenmaal naar school gingen wilde ik heel graag wat gaan doen. In Somalië werkte ik voorheen ook altijd, ik werkte in een kledingwinkel in de stad Mogadishu. Ik vind het belangrijk om onder de mensen te zijn en deel te nemen aan de samenleving. Ik merk ook dat dit bijdraagt om mijn Nederlandse taal goed te kunnen onderhouden. Daarom ga ik ’s maandagsochtends naar het taalcafé in Gorredijk, ben ik op de woensdagochtend vrijwilliger bij “Samen  op Stap” en iedere vrijdagochtend  ga ik naar het digitaalhuis in de bibliotheek in Gorredijk.  Het leuke is dat ik via mijn vrijwilligerswerk bij “Samen op Stap” taalkundig heel veel leer. Door vrijwilligerswerk te doen moét ik wel praten met kinderen,  ouders en collega’s , zo leer ik nog beter Nederlands spreken, lezen en schrijven.  Thuis zijn we inmiddels ook behoorlijk vernederlandst hoor! Zo spreken mijn kinderen Nederlands tegen mij. Ik spreek wel eens Somalisch, maar dat verstaan ze niet. En.. voor mezelf kook ik regelmatig een heerlijk kruidig Somalisch gerecht. De kinderen vinden dit véél te scherp, zij hebben veel liever stampot boerenkool!